Historikk

 Historikk

Historisk sus

Stortingsgata 16 formelig oser av historie og i det du kommer inn i bygningen vet du at du har kommet til et spesielt sted. Det staselige bygget har ønsket publikum velkommen siden det åpnet som Opera Comique i 1918.

Før det ble en opera huset det Café Cardinal, med en flott bakhage og uterestaurant. Bygget ble revet for å gjøre plass til Opera Comique, men allerede tre år etter den offisielle åpningen ble det omgjort fra opera til byens store revyteater. Den første revyen hadde tittelen "Mr. Jazz", en gedigen utstyrsforestilling med innlagt film.

I 1924, ble det likevel operetten "Mikadoen" satt opp og ble en stor suksess.

I 1928 tok Oslo Kinomatografer over lokalene som tragisk nok brant ned tre år senere. Bygningen ble ygget opp igjen i nordisk nyrenessansestil, tegnet av arkitekt Henry Fearnley Coll i samarbeid med den danske arkitekten Hack Kampmann

Under okkupasjonen drev nazistene sitt propagandateater her, Die Deutches Theater. Den beryktede tyske rikskommissæren Josef Tervboven hadde ukentlige oppdateringer for de tyske soldatene, og historier verserer om at mens Vidkun Quisling var på besøk satt motstandsbevegelsen med Max Manus og Gregers Gram i spissen, på taket med lytteutstyr tredd ned gjennom den store krystallkronen, for å få med seg hva nazistene hadde for planer slik at de kunne sabotere.

I 1945, etter at andre verdenskrig endelig var over, tok Det Norske Teatret over og det var bl. a. her Max Lefko satte opp sitt første Casino Non Stop Show i 1946 – som senere havnet på Chat Noir. Det Norske Teatret drev det til midten av 80-tallet, og teatret kom da igjen over i Oslo Kinomatografers hender og het da Kinoteatret.

I 2006 fikk bygningen navnet Christiania Teater og i 2010 ble det omgjort til hotell.

Høsten 2022 tok produksjonsselskapene Starworks og Over Norge over driften av den intime teatersalen som i dag er fredet. Med Bjarte Hjelmeland som teatersjef vil produsentene fremover sørge for nytt liv med nye stjerner på scenen hvor Kirsten Flagstad i sin tid opptrådte i Norges første permanente operakompani.